Здравей, Гост  ( влез | регистрация )
| |Понеделник, 22 Декември 2014 @ 16:12

история на гимназията

Всеки носи в душата си една река - нашата е Дунав. Тя векове мие бреговете на старопрестолния град Видин и разказва за минали и настоящи радости, за любови и болки. Разказва и за един велик българин, който оставя завещание - да се построи училище. Екзарх Антим І дарява място, завещава парични средства и през 1891 година сградата е построена. Открита е на 30 ноември, същата година и отваря вратите си за младите хора. Зеленото училище става огнище на култура и център за създаване на духовни ценности.

Първата 1972/73 година започва с 305 ученика и 21 учители. За директор на гимназията е назначен Здравко Дамянов, а за замесник-директор Райна Матеева. Поставят се основите, градят се принципи и взаимоотношения. Десетки ученици са приети без приемен изпит в СУ "Климент Охридски", специалност математика и информатика. Защитават се десетки реферати по математика, които достигат до Национални четения.

В ЕСПУ с математическа насоченост прераства гимназията през 1976/77 година. Преминалите обучението си в гимназията са щастливи хора. От тук те продължават своя път по-уравновесено и сигурно. Помъдрели, в стремежа си да сътворят невиждани чудеса те разнасят славата на едно училище, без дори да се замислят над това.

През 1983/84 година пред учителския колектив стои отговорната и сложна задача за подготовката на учениците от 10 клас във втора и трета степен на УПК. Успоредно с това върви и математическата подготовка на отбора от 11 клас, който заема ІІ място в страната в гр. Казанлък.

Независимо от трудностите и новостите в учебния процес от 54 зрелостника - 22 завършват с пълно отличие.

От учебната 1983/84 година Математическа гимназия става собственик и стопанин на Зеленото училище. Благодарение на упорития труд на учители и ученици, само за два месеца - през лятото на 1983 година се извършва цялостен ремонт, който променя до неузнаваемост сградата. В края на учебната година се обновява и външната фасада на училището. Разрушават се две съседни на училището сгради, с оглед разширяването на двора и обзавежданито като физкултурна площадка.

Учебната 1984/85 година за директор на гимназията е назначен Георги Иванчев, който си поставя нелеката задача да изведе училището до позицията на "Най-добрите!". Под умелото му ръководство нравствено богатите личности с щедра душа, с чудодейната си обич към другите вървят към своето осъществяване. Същата година за първи път се връчва почетна значка на гимназията.

В чест на 40-годишнината от победата над фашизма пред централния вход на училището директорът Георги Иванчев открива тържествено паметна плоча, посветена на факта, че училищната сграда е военна болница през септември-декември 1944 година.

Учителският колектив не пренебрегва изискванията на времето. Учебната 1985/86 година бе обзаведен кабинет с компютърна техника. Същата година гимназията приема за свой патрон името на Георги Димитров.

До Национална защита отиват реферати по химия и информатика. Средният успех на гимназията е Отличен (5,71).

Учебната 1986/87 година е ознаменувана с участие в Балканиада по физика и Международна олимпиада по физика.

Със Заповед на МНП от 1987 година в гимназията се разкрива паралелка по биология.

Постиженията на медицината, екологията, генетиката, генното инженерство и други клонове на биологията я правят една от най-проспериращите науки. Приложението им в живота, са навярно единствената възможност за оцеляване на човечеството в годините на интензивно индустриално развитие и прогресивно увеличаване населението на планетата. Биологичните класове на гимназията са неотменна част от лицето на училището. Те дават своя принос в утвърждаваето на ПМГ "Екзарх Антим І" като едно от най-елитните учебни заведения в града и областта.

В жестоката конкуренция на медицинските висши учебни заведения, на националните олимпиади по биология и химия нашите ученици намират своето достойно място. Успехите им са атестат за нивото на училището и най-високата награда за положения от техните преподаватели труд.

Независимо от трудните условия - отсъствие на кабинети и лаборатории, учители и ученици дават всичко от себе си, за да направят "науката за живота" наука на нашето и вашето бъдеще.

Както във всички области, нашата елитна гимназия се представя отлично и в областта на химията, благодарение на ентусиазма, таланта и трудолюбието на учениците и техните преподаватели. Фактите говорят сами. Всяка година наши представители заемат първите места на общинския и регионален кръг.

Със Заповед на МНП от 1988 година всички математически гимназии се обявяват за природоматематически.

От 1989 година се въвежда засилено изучаване на английски език. Целесъобразно е съчетаването на английски език с природоматематически профил. Стопяват се съмненията, че подготовката по езика може да се окаже под нивото на тази, която получават учениците в английските гимназии.

Години наред ученици на Видинската природоматематическа гимназия се класират за специалността МИО. Появяват се нови, привлекателни специалности във ВУЗ, за които се изисква на изпит по математика и английски език. Това е още една мотивация за сериозна и задълбочена подготовка.

В нашата гимназия работят утвърдени учители по английски език. През периода 1991/97 година работят и трима преподаватели от Корпуса на мира в САЩ. Тяхното присъствие оказва благотворно въздействие не само върху ефективността на учебния процес, но значително обогатява и извънкласната дейност, която има доказан и неоспорим принос за повишаване езиковата култура на учениците. В историята на гимназията ще останат незабравимите, вълнуващи минути с ентусиазираните "актьори" в поставената пиеса на английски език "Шибил", по едноименния разказ на Йордан Йовков. Несравними остават гордостта и възхищението на английското семейство, гледало представлението във Вършец. Учениците на нашата гимназия ги направиха съпричастни към българската литературна класика.

Клубът по английски език бе открит за всички желаещи да участват в интересните и полезни инициативи. Оказва се, че талантливите математици и биолози са не по-малко талантливи и като актьори, певци и хора на перото по роден и чужд език.

В учебното заведение е събран значителен книжен фонд на английски език. Това дава възможност да се съхраняват знанията, да се разширяват и обогатяват.

От 1991 година за патрон на гимназията се избира първият български екзарх Антим І, с което се възстановява името на първата девическа гимназия.

През 1999-2000 се нарушава статуквото на паралелките в гимназията, защото се разкрива нова специалност информатика. Тя е млада математическа наука - една от най-динамичните сфери на човешката дейност. С тази дисциплина училището ни стана притегателен център за учениците, имащи интереси в тази област. Години наред възпитаниците ни успешно участват в Регионални и Национални състезания по информатика. Много от тях, след завършване на обучението си, избират програмирането като своя основна професия. В последните класове от обучението си учениците придобиват познания и изграждат умения да програмират, използвайки различни програмни езици.

Учебната година започва с 14 математически паралелки, 5 биологически и 1 паралелка - информатика. Общият брой на учениците е 505.

През 2000 година за общински съветник е избран директорът на училището господин Георги Иванчев.

1999 година бе обявена за Световна година на руския поет А.С.Пушкин. През м. юни учениците от 10 и 11 клас подготвиха и изнесоха осем представления, посветени на живота и творчеството на великия творец.

Спектакълът бе представен на руски език под режисурата на Георги Иванов от Държавния куклен театър - Видин. С оригинална сценография, художествено оформление на принципа на театъра на сенките, представлението възхити видинската публика.

Интересна инициатива се осъществи от учениците в чест на патронния празник - 16 февруари. Ученическият съвет организира Педагогически съвет с разменени роли, учителите бяха ученици, а учениците - учители, които си избраха и ръководство.

Същата година Марина Върбанова от ХІ-б клас, взе участие в национален конкурс на руски език на тема: "Москва - далечна и близка".

В чужда сграда започнаха учебните занятия на учебната 2000/2001 година, поради продължаващия външен ремонт на Зеленото училище по програмата"Красива България". Средства за вътрешен ремонт не бяха подсигурени и учениците организираха акция за събиране на средства, в която се включиха и учителите.

Общинският съвет - Видин, предостави на гимназията близката сграда на ЦДГ - № 3, намираща се на улица "Васил Левски", а по-късно одобри предложението на Педагогическия съвет от 21.03.2001 г.за разкриване на две нови паралелки -една шести и една седми клас от учебната 2001/2002 година. Това становище бе одобрено и от ИО на МОН - Видин.

По случай 24 май - Ден на славянската писменост и култура, беше наградена г-жа Теодора Станева - учителка по математика за дългогодишно педагогическо майсторство и творчество с Националната награда "Неофит Рилски".

Най-голямото богатство на ПМГ"Екзарх Антим І" са нейните ученици - високо надарени, интелигентни, търсещи самоизява. Независимо от това, че повечето от тях в областта на математиката и биологията, химията, те осъзнават нуждата от художествено образование. Защото неписаните вечни закони на човешкото битие са законите на нравствеността. Защото талантът няма цена, ако не е съчетан с добродетел. И независимо в коя сфера ще се реализира човек, той трябва да бъде емоционално отзивчив, благороден, душевно щедър. Трябва да отбележим факта, че не са малко учениците, които проявяват предпочитание към учебните дисциплини от хуманитарния цикъл, показват много добри резултати на училищните и регионални олимпиади, както и на кандидат-студентските изпити. Забележително е, че редица изявени математици имат впечатляващи прояви и в областта на литературата. Гордост на гимназията са и ония нейни възпитаници, ярко изявили се в областта на литературата, журналистиката, историята. Неизчерпаеми са възможностите на младите хора и учителят е длъжен постоянно да ги провокира, да търси скритите им таланти, да ги учи на добро.

Когато заговорим за успехи на ученическия спорт в гр.Видин, неминуемо свързваме този факт с отличните резултати, постигнати от представителните отбори на ПМГ"Екзарх Антим І".

Независимо от недостатъчната материална база, нашите ученици спортуват с удоволствие. Затова допринася, както положителното отношение на училищното ръководство, така и ентусиазмът на учителите по физическо възпитание и спорт и треньорите от спортните клубове, които безкористно и всеотдайно помагат за добрата подготовка на нашите представителни отбори.

С интерес преминават турнирите, залегнали в училищния спортен календар по футбол, волейбол, баскетбол, шахмат, тенис на маса, в които участват отбори - представители на всички паралелки в гимназията.

За тези 30 години в ПМГ"Екзарх Антим І" 2514 млади хора са получили диплома. В момента се обучават 565 учника. Това е равносметката за нашия труд и за нашия дълг към България.

Колко ли са възпитаниците на ПМГ"Екзарх Антим І"? Колко знайни и незнайни Хора са намерили себе си и пътя си благодарение на това училище ? ! По прости математически изчисления това прави приблизително… Безсмислено е да се смята! Всеки осъзнава, че 30 години въобще не са малък период от време.

И все пак това са 30 години…30 години срещи, раздели, радости и тъги, обединени под общия надслов "ПМГ "Екзарх Антим І" 30 години, преминали под знамето на Победата. 30 години формули, преподадени с жар и плам, теореми, описани с възможно най-подходящите думи, аксиоми… Да, аксиоми - но не само математически, а и житейски… 30 години, отделени от живота на учителите, за да се слеят в следващите 30 години от живота на учениците.30 години отдадености лоялност. 30 години Съществуване… Колко много неща за толкова кратко време! А бъдещето тепърва предстои…